Thursday, March 4, 2010

photoshop tutorial~(adding light effect)

Tutorial kli ni show step cmne nk tmbh cahaye kt gmba korg utk bg nmpk mnarik ckit.
Step die agk complicated la bg beginner cm aku ni.tp klu da pro,pejam mate 5mnt da siap.
Pe tggu lg.let's start.

step 1st:
-cm bese la.open file gmba pki photosop.
-tuto ni using cs3.cs4 pon lbey kurang je.
contoh~


2nd step:
-gmba yg aku pki ni agak gelap n malap n xhappening.so,aku pki levels adjustment utk trgkn gmba ni.
-stepnye sng je.klik image>adjustments>levels.then akn kua window 'levels' then klik auto.
-klu cm xde sgt perubahan,korg tarik input levels slider tu ke kiri smpi la keterangan gmba korg tu memuaskn lubuk aty korg.
-klu gmba korg da jd lbey kurang cm gmba bwh ni,da ok la tu.
3rd step:
-ok.now kte da dpt gmba yg cerah n terang.
-so blh la kte mulekn step menambah effect cahaye.
-1st of all,duplicate o copy background layer(select background layer kat layer pallet then tekan ctrl+J) n name it as 'effect' layer.
-now,we'll just work on 'effect' layer.
-select 'effect' layer.
4th step:
-dlm step ni,kite akn blaja cre menambah punce cahaye.
*klu gmba korg tu da ade punce cahaye yg jelas,korg ley skip step ni.
-senang je,klik filter>render>lens flare.
-then akn kua window cm gmba bwh ni.
-kat flare center tu,flare tu korg set la kat mne2 tmpt yg korg suke.
-then set kn brightness:160 lens type:50-300mm zoom.
-then klik ok.

5th step:
-next,kite tmbh effect line2 cahaye(",)
-step nye,kte pki levels adjustment(ctrl+L) o image>adjustments>levels
-tarik  slider input levels tu ke kanan
-aku set kn 180|1.00|240.
-korg setkn la brape2 pon asl gmba korg jd gelap n punce cahaye tu stil terang cm gmba bwh ni
-strusnye,kite men ngan radial blur lak.
-klik filter>blur>radial blur.
-amount=100 blur method=zoom quality=best blur center tu korg letak kat punce cahaye korg then ok.
-pas siap radial blur tu,korg tuka blend 'effect' layer dr normal ke screen.
option die ade kt layer palette bhgian ats.
6th step:
-utk menampakkn lg line2 cahaye tu,kite bermain2 lg dgn levels adjustment
-klik image>adjustments>levels(ctrl+L)
-tarik input levels slider tu ke kiri smpi la korg puas ngan gamba korg.
*jgn lupe tick preview.utk memudahkn keje
-then klik ok.
-klu korg rase effect chaye tu agk terang n xbrape nk real,korg men2 la ngan opacity 'effect' layer.
-men smpi korg puas aty k?
-da abes men tu make siap la gmba korg ngan effect cahaye

selamat mencuba!




5 comments:

MS said...

bgs gak cs3 n cs4 prog..
de link dwnld yg x yah pakai cd key x?

akuseniman said...

klu cs4,install je dlu.
klu xley open,sy akn send kat bro die pny crack.
k?
slmt mencube.

MS said...

ok i need cs4 crack...

akuseniman said...

bro.
so sorry.
ade uploading probs la.
xley nk upload crack tu

Ustaz Mad said...

aku suke ar gmbo nie.. leh ar try.. thanks bro..