Thursday, January 28, 2010

photoshop tutorial~(lomograph)

hope this tutorial ley laa bantu memantapkn skil photoshop korg(",)
step nye xcomplicated sgt..
sng je..
tutorial ni using photoshop cs3..
cs2 and cs4 also compatible..lets start!

1st step
open pic file yg korg nk edit(open with cs2,cs3,cs4)
for example:


















2nd step
-klik Filter>Distort>Lens correction
-pastu akn kua windows baru(xyh show grid),korg adjust2 kat vignette section utk hasil kn vignette
-aku set kn amount=-100 then midpoint=50
-pas abes adjust,korg tekan laaa ok
p/s:korg sentiase ley ikot cite rse korg laa nk set amount and midpoint tu













3rd step
-klik window>channels
-nnt akn kua channels pallet kat screen korg cm kat gamba bwh ni

















-next,korg klik skali dkt red
-then klik kat Image>Adjustments>Brightness/contrast
-then akn kua satu window cm kat bwh ni
utk adjust brightness and contrast gamba korg





















-set kn brightness=0 contrast=50 then klik ok.
-next,kat channels pallet tu,korg klik kat green lak.
-skali lg.klik kat Image>Adjustments>Brightness/contrast
-then set kn brightness and contrast cm sblm ni then klik ok.
-pastu nk tgk hasil,korg pegi kat channel pallet tu korg klik kat RGB
-saba2,almost done.

4th step
-utk jd kn gmba korg ni nmpk kuno
-klik window>layers
-akn muncul la satu layer pallet cm kat dlm gmba bwh ni


















-pastu korg klik kat create new fill or adjustment layer
(icon yg dibulatkn dlm gmba kat ats ni)>Photo filter
-then akn kluar window photo filter cm kat gmba bwh ni














-utk bg nmpk gmba korg nmpk kuno cun,aku plh colour oren(ec8a00) and
density=40 then tekan ok.
-dgn ini,siap la gmba style lomography korg.


















SELAMAT MENCUBA
pls do drop your comment:)





5 comments:

ijad said...

selamat maju jaya...

nik uqbah said...

haha irsyad cun lah tutorial hang :)
aku dah praktis dan it works heehee^^

akuseniman said...

tq kebah!

milla said...

COOL ! sedih ja tak tau apsal photoshop kat umah ni tak leh guna -__-

llizam said...

oh, suke3! trima kasih! sgt senang. dah cube td. jadik! nak buat lg kat gambar len pulak. eheheh

Love vintage n *old stuff! ^^